Voor ballen vangen

Leeftijd

De kinderen die mee kunnen doen aan de lessen van FunSports zijn tussen de 4 en 7 jaar oud. Wel is er een verschil in deelname aan verschillende groepen. De eerste groep is voor de kinderen van 4-5 jaar en de 2e groep is voor de 6-7 jarige kinderen. Hier is voor gekozen omdat er een te groot verschil zit tussen de kinderen van 4 jaar oud en de kinderen van 7 jaar oud. Tijdens de lessen van FunSports zijn de ouders afwezig. Wanneer de kinderen naar een vereniging gaan is het ook niet de bedoeling dat de ouders te dichtbij rondhangen omdat de kinderen dan te snel en te veel afgeleid zullen zijn en snel het contact met paps en mams zoeken.

Wat houdt het in

FunSports is een eigen gemaakte verdieping op het Nijntje Beweegdiploma om de overstap naar een vereniging kleiner te maken. Tijdens de FunSports lessen komen zowel grondmotorische vaardigheden naar voren als het balcontact. Ze gaan leren hoe ze om moeten gaan met een bal of met iets wat door kan gaan voor een bal. Denk daarbij aan het gooien, vangen, rollen, mikken, schieten en meer.

Hoe ziet een les eruit

De invulling van FunSports is afhankelijk van het aantal kinderen in de groep.

Iedere les begint met eerst vrij rennen tot we compleet zijn, dan komen we samen in de kring om te kijken wie er aanwezig zijn. Na de kring komt er een beginspelletje. Daarna gaan de oefeningen, passend bij het dagthema van de motorische vaardigheden, gedraaid worden in groepjes. Soms kan het zijn dat er een tussenspel komt om het concentratieniveau weer even terug te brengen en de spanningsboog weer op de juiste manier te triggeren. Aan het eind van de les wordt er een eindspel gedraaid. Halen de kinderen een high five en gaan ze weer naar de (groot)ouders, de BSO of de persoon die ze op komt halen.

Naast het leren van de grove motoriek en het balgevoel komen er natuurlijk ook dingen als reactie, tellen, kleuren herkennen en meer naar voren. Want als er later spelletjes gespeeld gaan worden komen al dat soort dingen ook naar voren. Tijdens de lessen gaan ze bijvoorbeeld kleuren en tellen samen moeten doen, niet alleen de focus op tellen of de kleur maar meerdere dingen tegelijk kunnen. In deze leeftijd is het belangrijk dat ze leren meerdere acties tegelijk te moeten doen.

Hoe ziet een reeks eruit

FunSports duurt per reeks 20 lessen. Een les duurt 50 minuten lang. Net zoals bij het Nijntje beweegt Diplima zijn ook bij FunSports 2 reeksen per seizoen. De eerste reeks start in september en loopt tot december, net voor kerst en de 2e reeks start na de kerstvakantie in januari en loopt tot mei/juni. De einddatum is afhankelijk van gemiste dagen door vakantie/feestdagen. FunSports stopt in de vakantie en wordt niet gegeven op feestdagen.

Wanneer je niet zeker weet of FunSports past bij je kleuter mag hij of zij de eerste 2 lessen vrijblijvend kijken of het leuk is.