• 06-22304072

Zomeractiviteit, top of flop?

Blog

Vorige week dinsdag was de laatste middag van de zomeractiviteit maar hoe is de activiteit eigenlijk gegaan? Zie ik het als een top, een flop of iets daar tussenin? Dat ga ik in deze blog bespreken.

Kinderen

De eerste middag was een uitzondering qua deelnemende kinderen. Toen waren er 10 maar de andere middagen zijn er 4 tot 6 kinderen geweest, niet meer dan dat. Wel hebben er veel vaste kinderen tussen gezeten. 1 kind heeft eigenlijk elke middag die geweest is meegedaan! Het fijne vond ik dan dat ik de kinderen die steeds kwamen steeds beter leerde kennen en dat ik wist hoe ze zouden reageren op bepaalde dingen.

Locaties

De locaties daar had ik vooraf natuurlijk goed over nagedacht en het leek me zo leuk om met de kinderen lekker met hun voeten in het zand rond te banjeren maar helaas. De woensdagen bij Silicium bleven leeg. De dinsdagen en donderdagen bij Koog liepen beter maar ook daar kan ik niet over zeggen dat het fantastisch gelopen heeft. Er was daar natuurlijk zoveel meer ruimte en er hadden veel meer kinderen deel kunnen nemen. Helaas bleef het aantal kinderen zoals eerder gezegd vrij laag.

Er was bij beide locaties voldoende ruimte geweest. Het fijne aan Koog was dan wel weer dat er veel verschillende ondergronden waren maar ook dat er een speeltuintje was! Daar mochten de kinderen uiteraard ook af en toe in spelen, zeker voor of na snacktijd was dat even het vrije tijd momentje.

Spelletjes

Er zijn 3 spelletjes die de kinderen het liefst elke middag, de gehele middag gedaan zouden hebben. Een good oldie stand in de mand, daar begonnen we de eerste week mee om elkaar te leren kennen en te kijken of we de namen zouden onthouden. Ook het ijsberenspel viel in goede aarde. Hoewel dit valt onder lummelen leek het daar niet helemaal op en wilde juist iedereen in het midden zitten, de ijsbeer zijn, maar dat is eigenlijk de lummel. Deze twee spelletjes werden vaak aan het begin van de middag al gevraagd of die gedaan kon worden maar ook vlak voor vertrek wilden ze deze nog eens doen. Het laatste wat ze erg leuk vonden was de frisbee. Gewoon heel rustig overspelen naar elkaar, zonder echt de frisbee vangen was al voldoende.

Normaal had ik in gedachte om 15 minuten per spelletje te doen. Dit liep alleen vaak niet helemaal zoals ik vooraf had bedacht. Juist de spelletjes die in goede aarde vielen hebben we dan ook wat langer gedaan. Ik maakte wel elke keer netjes een planning voor de middag maar het enige wat wel elke keer volgens planning ging was snacktijd. Soms werd hetgeen wat ik bedacht had helemaal niet gedaan maar gingen we iets anders doen in plaats daarvan. Beetje afhankelijk van hoe de groep was en wat ze wilden.

Mindere spelletjes

Een tikspel of spelletjes die ze echt met z’n twee moesten doen was niet zo’n succes. Veel met de bal wilden ze eigenlijk ook niet echt doen, wat mij dan wel weer verbaasde. Normaal kan je kinderen een bal geven en gaan ze wel wat doen maar deze kinderen hadden daar niet zoveel oren naar. Ook het tennissen met strandbatjes was niet helemaal hetgeen wat ze wilde leren. Toch hebben ze het wel gedaan maar niet zozeer van harte.

Uitvoering

Ik had dus altijd heel veel leuke ideeën maar die waren niet altijd succesvol. Toch merkte ik wel bij hetgeen wat ze juist heel erg leuk vonden, en hoe vaker we dat dan deden, dat ze heel erg groeide in de technieken. Neem het frisbeeën bijvoorbeeld. Toch niet het makkelijkste om te doen. Je moet de frisbee op een bepaalde manier de lucht in zien te krijgen, de juiste richting in en ook de juiste afstand. Eerst ging dit natuurlijk niet zo goed maar de 3e keer dat we dit deden was het alsof ze niets anders gedaan hadden.

Omdat de middagen toch ook waren om een leuke en gezellige zomervakantie te hebben vond ik het ook weer niet echt de bedoeling om heel erg de boze juf uit te hangen als een spelletje niet ging zoals het had gemoeten. Dan ging ik juist vragen aan de kinderen wat zij graag zouden willen doen of hoe het leuker gemaakt kon worden. Ik had niet alleen de regie maar ook zeker de kinderen die aanwezig waren hadden een klein beetje regie in het verloop van de middagen.

Vervolg

Tja dan nu dus de vraag, was het top, was het een flop of ligt het er tussenin. Eerlijk gezegd kan ik niet zeggen dat het een top was, ondanks dat het de eerste keer was. Niet alleen was het omdat ik stiekem hoge verwachtingen had. Ik had gehoopt op meer kinderen maar ook op meer kenbaarheid naarmate het langer draaide. Niets was minder waar. Juist naarmate de zomervakantie vorderde kwamen er minder nieuwe kinderen.

Een flop ja nee dat was het nou ook weer niet. Zeker niet omdat sommige kinderen dus zo vaak zijn gekomen. Als het niet leuk was dan zouden die op een gegeven moment echt wel bij de ouders aangegeven hebben dat ze niet heen wilde. Maar dat is ook niet gebeurt. Dus het zit er tussenin. Doordat ik niet helemaal te spreken ben over hoe het gegaan is maar het ook niet per se een mislukt iets is geweest, is het nog een vraagteken of ik het nog eens zou willen doen. Tuurlijk kan ik dan veel meer doen qua voorbereiding en het zoeken van sponsoren etc. om het aantrekkelijker te maken voor ouders, alleen weet ik nog niet of ik dat ook wil doen.

Ik hielde me eerst ook heel netjes aan elke week een blog schrijven over hoe de middagen gegaan waren maar dat werd naarmate de zomervakantie vorderde ook minder. Tot aan de 4e week heb ik dat nog netjes gedaan maar daarna niets meer. Zelfs niet een laatste blog over de laatste middag gegaan was, wat ook wel een beetje aangeeft hoe ik minder gemotiveerd raakte. Daarom ook nu deze blog over hoe het nou in zijn geheel gegaan is.

Lees hier meer over de Zomeractiviteit
en de ontwikkeling van een kind: