• 06-22304072

Wat was het thema?

Blog

In dit blog komt het tweede thema naar voren. Ik zal vertellen wat het thema in hield, welke oefeningen er gedaan zijn en vooral ook waarom dit thema belangrijk is in de ontwikkeling van het kind.

Thema 2

We zitten alweer even in het nieuwe jaar en er zijn nu al 2 thema’s helemaal rond met filmpjes. Het eerste thema was bewegen en dit thema hield ik geheim tijdens het delen van de filmpjes. Waarom? Om te kijken of naar voren zou komen wat de focus had.

Dan het thema

Als thema had ik dit keer gekozen voor iets met een bal of ballon en mikken. In de eerste twee filmpjes is het mikken dan weer niet zo makkelijk terug te vinden maar de coördinatie die je nodig hebt in deze filmpjes heb je ook nodig om te kunnen mikken. In de laatste twee kwam het mikken pas echt goed naar voren. Wel kies er juist voor om te beginnen met materialen die je in huis hebt en wat voor anderen niet zo voor de hand liggend is.

Materialen

Om het in deze tijd makkelijk te maken voor ouders kies is tijdens het filmen voor materialen die iedereen over het algemeen wel standaard in huis heeft. Zo zit daar de drempel niet om niet te gaan bewegen. Het zijn geen materialen die je alleen in de gymzaal terug vind en wat het voor thuis moeilijk maakt. Veelal gebruik ik sokken, knuffels, kranten, bekertjes, bakken en wc rollen. Dit zijn wel de dingen die iedereen in huis heeft. Toch heb ik ook wel dingen die niet iedereen in huis heeft maar wat je wel zelf met ander materiaal zou kunnen maken of misschien aan zou kunnen schaffen.

Ballonnen zijn bij mij iets wat ik standaard in huis heb maar dat heeft natuurlijk niet iedereen. Wel is het iets wat je vaak kan gaan gebruiken en wat niet duur is in de aanschaf. Daarnaast heb ik laatst een elektrabuis gebruikt omdat wij dat toevallig over hadden van de verbouwing. Maar met alles wat een beetje stevig is, is het mogelijk om een soort spinnenweb met tape en watten te bouwen. In de gymzaal gebruiken we daar een hoepel voor maar dat heeft zeker niemand in huis, zelfs ik niet.

Het idee erachter

Het idee achter dit thema was om aan te geven dat ook het mikken een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling. Mensen denken vaak dat het alleen nodig is als een kind een sport gaat doen, vaak met een bal, dat het dan iets is wat ze moeten ontwikkelen. Maar tijdens een gymles gaan dit soort dingen ook al terug komen en je wil niet dat jouw kind het kind wordt dat steeds maar als laatst gekozen gaat worden omdat het niet genoeg ontwikkeld heeft om te kunnen mikken bijvoorbeeld. Hier gaat het kind dan geen goede ervaringen mee hebben en kan het zelfs gepest worden. Dit willen we ten allen tijden natuurlijk tegen gaan.

Door het mikken en het kenbaar worden met een bal (of ballon eerst) op een leuke en speelse wijze in te brengen zal het voor een kind makkelijker worden om te oefenen met dit thema. Daarnaast lijkt het helemaal niet op iets wat belangrijk is als het op deze manier opgepakt wordt maar ziet er er meer uit als een spelletje wat voor het enthousiasme van het kind het alleen maar nog beter maakt.

De filmpjes

Hieronder zijn weer de 4 filmpjes van dit thema terug te vinden. Naast het filmpje heb ik nu een beetje uitgelegd waarom deze belangrijk was voor dit thema. Kijk vooral deze filmpjes en ga ze zelf ook uitvoeren maar ook natuurlijk het vorige thema! Ga dan naar mijn YouTube kanaal om ze allemaal te bekijken.

Daarnaast komen er nog 3 filmpjes aan van een nieuw thema waar natuurlijk ook weer een blog over geschreven gaat worden. Of er nog meer in petto zit na het volgende thema is even afwachten. Maar ik zal natuurlijk laten weten hoe het er allemaal uit gaat zien.

VEEL PLEZIER!!


Een ballon spelen op verschillende manieren. Nog niet heel veel daadwerkelijk direct met mikken te maken maar wel belangrijk om de ballon te raken wat indirect wel mikken is.

We begonnen het thema met dit filmpje.

Ook bij dit filmpje stond de ballon centraal. Nu moest de ballon ook steeds geraakt worden. Zorgen dat deze niet op de grond zou eindigen wat indirect ook weer te maken heeft met mikken.

Nu gingen we veel specifieker te werk. Moest gegooid worden met materiaal richting een bepaald doel.

Gooien is onderdeel van mikken aangezien je het ergens naartoe moet brengen wat de bedoeling is. Dit lukt alleen als je ook goed bedenkt hoe en op welke manier.

En de laatste waar je echt goed moest gaan mikken om te bereiken wat de bedoeling van het spelletje was.

Vooral goed kijken en een goede uitvoering waren hier heel belangrijk.