• 06-22304072

Thuis bewegen

Blog

In deze blog ga ik het hebben over de nieuw gemaakte filmpjes die op YouTube geplaatst zijn en het achterliggende thema.

Kerst

Zo net na kerst heb ik het eerste filmpje online gegooid, want ja de kerstkilo’s heeft iedereen, en zo zijn er nog 3 na gekomen. Nu staan er dus weer 4 nieuwe filmpjes op YouTube. Elk heeft een oefening/opdracht met het thema bewegen. Waarom ik voor bewegen heb gekozen zal ik straks uit gaan leggen! Eerst maar weer even kort waarom ik weer ben gaan “vloggen”.

Vloggen

Nu geef ik al geen les aan mijn peuters sinds de herfstvakantie maar sinds de lockdown geef ik aan niets en niemand nog les. Dus was het wel weer een mooi moment om te gaan filmen. Zo kan ik toch nog een beetje ‘les’ geven, al weet ik natuurlijk nooit wie er allemaal naar de filmpjes kijkt en mee doet. Dit keer niet vanuit huis maar vanuit een plek waar ik voldoende ruimte heb voor alles. Waar ga ik niet vertellen, dat is mijn geheimpje. Straks wil iedereen daar opeens gebruik van maken en dat wil ik natuurlijk niet.

Thema bewegen

Dan nu het thema. Deze filmpjes hebben als thema bewegen. Waarom bewegen? Nou alles begint bij het leren bewegen, kleine en grote stapjes. Niet alleen sportieve onderdelen vallen onder dit thema maar elk kind moet leren bewegen om groter te worden. Het rollen, kruipen, lopen, noem maar op, valt allemaal hieronder. Dus waarom dan niet bij een thema beginnen waar ook echt alles altijd mee begint. Nu kan ik wel leuk allerlei wetenschappelijke artikelen aanhalen en vertellen waarom überhaupt bewegen zo belangrijk is maar daar wordt denk ik niemand echt blij van. Ik ga op mijn manier uitleggen waarom ik voor dit thema heb gekozen en wat ik er mee wil bereiken.

Zoals gezegd begint alles met bewegen. Je zou niet zo snel denken dat er dan ook nog specifieke onderdelen zijn waar je aan moet denken om te oefenen. Door deze dingen te filmen en te delen wil ik laten zien dat het niet zomaar iets is wat je in 1 keer voor elkaar krijgt. Een leuke en speelse wijze om dit thema aan te pakken en te leren zodat het niet eens echt lijkt dat je hier nog in moet groeien maar dat je gewoon op een andere manier bezig bent om toch te leren.

Aanpakken

In deze tijd is het door corona zo dat er veel meer binnen gezeten wordt. Maar niet alleen door corona zitten we steeds meer binnen. In de huidige maatschappij wordt er gewoonweg minder bewogen dan vroeger. Buitenspelen gebeurt minder en een (spel)computer is veel makkelijker. Zo zitten we meer stil en heeft dit natuurlijk ook gevolgen voor de motorische ontwikkeling van kinderen.

Dit probeer ik al aan te pakken door de peuter en kleuter lessen aan te bieden en daar breed motorisch te laten ontwikkelen. Wat nu zelfs een punt in het sportakkoord is geworden. De lessen sluiten daar dan natuurlijk heel mooi op aan maar ook thuis mag (en misschien zelfs moet) er meer gedaan worden. Zeker nu want de lessen liggen stil en dus is het aanlokkelijk om de kinderen de Ipad te geven zodat ze lekker rustig zijn. Juist nu is het een goed idee om samen wat leuke spelletjes/oefeningen te doen, want samen doen is leuker!

Door weer te filmen en deze te delen hoop ik toch een beetje dat ouders thuis samen met hun kleintje wat gaan doen. Juist nu om tijdens het thuislesgeven en werken ook een momentje samen te hebben. Gewoon even lekker gek maar ook goed bezig zijn. Voor beide een win-win!

De filmpjes

Zoals gezegd heb ik 4 filmpjes gemaakt die allemaal vallen onder het thema bewegen. Deze zijn alle 4 terug te vinden op mijn YouTube pagina maar ook hier zal ik ze met jullie delen.

Mijn YouTube kanaal kan je bereiken via: https://www.youtube.com/channel/UCV1itaIOK3mTlxFpezztTPw

Ik deel met liefde mijn ideeën met jullie maar jullie kunnen natuurlijk ook ontzettend leuke ideetjes hebben. Als die met mij gedeeld zouden willen worden dan vind ik dat uiteraard heel leuk om te ontvangen!


Hier in het eerste filmpje gaan we bewegen als …?

Er zijn veel verschillende manieren om te bewegen als. Welke ik heb genomen zie je in het filmpje terug. Maar je kan zelf natuurlijk ook veel manieren bedenken.

Nu gaan we slalommen! Dit gaan we niet alleen op de “normale” manier doen maar er zijn ook nog andere manieren om het te doen. In dit filmpje zie je mijn versies.

Zoals bekend blijven we bij het thema bewegen. Nu is het bewegen naar.

Net als bij het eerste filmpje kan je zelf veel manieren bedenken om zowel te bewegen als welk object/kleur of iets anders. Mijn ideetjes zijn hierin te vinden maar voel je vrij voor eigen invulling.

Het laatste filmpje van dit thema. Een parcours voor handen en voeten. Ook hier veel mogelijkheden en een paar door mij uitgelicht. Bedenk vooral zelf leuke en uitdagende manieren!