• 06-22304072

Thema Balans

Blog

Ja we zijn er al weer doorheen. Het laatste thema, voor nu, is klaar. Nu daar dan de blog over. Want waarom heb ik voor het thema balans gekozen?

Het thema

Het thema van deze filmpjes was balans. Waarom ik daar voor gekozen heb is omdat balans gelijk staat aan het überhaupt bewegen. Als een kind leert lopen moet het ook leren om zijn balans te houden en niet vallen. Zelfs al bij het rechtop staan is het houden van de balans een belangrijk onderdeel. Naarmate ze ouder worden houden ze hier de balans wel in maar er zijn altijd dingen die niet standaard gebeuren en waar dus de balans getriggerd.

Om er voor te zorgen dat ze in bepaalde situaties niet om zullen vallen of dingen uit hun handen laten vallen is het belangrijk om balans op verschillende manieren te testen. Dus dit pakken we dan natuurlijk aan op een leuke en vooral speelse wijze!

Voor de ontwikkeling in het verder leven is balans dus heel belangrijk. Daarnaast is het herhalen van bewegingen ook erg nodig. Hoe meer herhaling hoe beter een kind er later mee om kan gaan. Herhalen van oefeningen of bewegingen is zeker tot de puberteit (zo rond de 12 jaar) ontzettend belangrijk.

De materialen

Ook bij deze filmpjes heb ik natuurlijk gekozen voor materialen die iedereen wel in huis heeft. Dat is in deze tijd ontzettend belangrijk om de drempel niet zo groot te maken om iets te gaan doen. Om ook nu echt iets erbij te nemen waar de peuters trots op zijn, hun knuffels, willen ze misschien wel vaker deze oefening doen. Ook muziek is altijd wel een goed idee, lekker gek doen maar wel met een onderliggende gedachte. Ook kussens, handdoeken, luchtbedden en touwtjes hebben hun opwachting gemaakt.

Alle 3 heel verschillende filmpjes met wisselend materiaal maar juist daarom ook zo interessant. Je kan ook met deze materialen eerst eens kijken wat je kleintje er nou zelf mee zou gaan doen en dan pas opdrachten geven. Dat geeft vaak ook interessante inzichten. Kinderen hebben veel fantasie wat ook de vrije loop moet kunnen krijgen.

De filmpjes

In dit thema zijn er 3 filmpjes opgenomen. Eentje minder dan de thema’s hiervoor maar er zijn nog zo veel meer mogelijkheden. Daarnaast komt balans eigenlijk bijna altijd terug in een ander thema dat de uitlichting van deze 3 genoeg was. Hieronder zijn ze weer terug te vinden met ieder hun eigen uitleg.

De andere filmpjes van de andere thema’s zijn uiteraard nog steeds te vinden op mijn YouTube kanaal.


Voor dit filmpje heb je veel knuffels nodig (niet al te groot) en een bak. De knuffels gaan namelijk op reis!

Ze gaan over het hoofd, onder de armen door en meer om in en uit de bak te gaan. Lekker gek doen met je knuffels die zelfs juf nog in huis heeft!

Stopdans! Een super leuk, gezellig maar vooral ook makkelijk spelletje. Je hebt hiervoor uiteraard vooral muziek nodig want ja anders is het geen stopdans. Verder gekleurde gebiedjes of materialen om het nog iets moeilijker te maken. Wees ook zeker creatief in het bedenken van de bewegingen over hoe stil te staan en te kijken of jouw kleintje dat volhoud.

En de laatste. Het bewegen gecombineerd met balans. We gaan lopen over materialen die een niet zo stabiele ondergrond bieden als de vloer. Eens kijken hoe we ons daar op voort bewegen en of we blijven staan.

Vooral de surfmanier op de handdoek is leuk om thuis uit te proberen. Het houden van de balans moet daar echt heel goed gehouden worden anders ploft je kleintje op de grond. Trek dus ook niet te hard aan de handdoek maar maak het alleen moeilijker als het te makkelijk gaat.

Het vervolg

Zoals aangegeven kan ik voorlopig even niet filmen op de locatie die ik gevonden had. Nouja ik zou wel kunnen filmen maar er moet heel goed gekeken worden naar de hoeveelheid mensen die binnen zijn en de onderlinge afstand. Aangezien ik alleen op donderdag tijd heb om te filmen is het voor mij wat moeilijk om mezelf daar tussen te zetten.

Maar morgen starten er stagiaires, die zouden eigenlijk de FunSports lessen mee gaan draaien, dus wie weet wat zij met z’n tweeën hierin kunnen gaan betekenen. De thema’s voor hierna had ik al wel bedacht maar de oefeningen nog niet helemaal uitgewerkt.

Als er weer nieuwe dingen aan komen dan deel ik die uiteraard weer met jullie. Ook ga ik kijken of ik de stagiaires zich eerst even voor kunnen stellen, dat ze aangeven wat ze willen leren en hoe zij de komende tijd voor zich zien. Het meedraaien van lessen is voorlopig niet mogelijk aangezien de maatregelen weer iets verlengd zijn en we nog steeds niet mogen starten met een nieuwe reeks.